torstai 8. syyskuuta 2016

Rosterikotelointi - keittiön välitilan katseenvangitsija


Yksi keittiöremontissa esiin nouseva, odottamaton kysymys voi olla sähkö- ja kaasujohtojen vetojen toteutus ja piilotus hyvän esteettisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Kun keittiön sähkövetoja tai esimerkiksi kaasuhellan sijaintia suunnitellaan, joudutaan usein miettimään asiaa kahtaalta.
Valkoisen keittiön keittiöremontin yhteydessä uusien sähköjohtojen vedot onnistuivat odotetusti, sillä entiset sähkölinjat löytyivät helposti. Sen sijaan kaasuputket tuottivat ongelmia. Olen vannoutunut kaasuhellan käyttäjä kaupunkikaasualueella, ja halusin säilyttää keittiössä kaasulieden, vaikka uuni vaihtuikin moderniin, monipuoliset toiminnot omaavaan sähköuuniin.

TERÄSKOTELOINTI ON NÄYTTÄVÄ KATSEENVANGITSIJA KEITTIÖN VÄLITILASSA

Ongelmaksi muodostui purkuvaiheessa näkyviin tulleet vanhat kaasuputket purettujen korkeiden keittiökaappien takaa. Suuri valurautainen kerrostalon syöttöputki keittiön nurkassa ja vierellä pienempi huoneistoon syöttöputkesta kaasua kuljettanut putki häiritsivät muuten rauhalliseksi suunniteltua kokonaisuutta. Kaasuputket eivät sopineet keittiön ja huoneiston ilmeeseen ja tyyliin. Kaasuasentaja katkaisi ja korvasi huoneiston putken uudella, ohuella, osittain keittiötason alla kulkevalla kaasuputkella, mutta suurta syöttöputkea ei voitu poistaa.

Koska uuteen keittiöön oli suunniteltu avoin välitila, jotain oli tehtävä. Valitilaan lähdettiin etsimään siistiä kotelointia. Useista perinteisistä vaihtoehdoista en kuitenkaan löytänyt mieleistä.

Sain vinkin, että Helsingin Kyläsaaressa metallitöitä tilaustyönä tekevältä Pelti- ja Rautatyö E. Salminen Oy:ltä voisi tiedustella teräksistä koteloa. Minulla oli näkemys, millainen kotelon pitää olla oman designini mukaisesti. Kotelo oli siis mahdollista tilata.

VÄLITILAN ROSTERIKOTELO TEETETTIIN MITTATILAUSTYÖNÄ
Kotelointi on tehty ruostumattomasta teräksestä. Siinä on yhdistetty kerroksittain sekä verkko- että sileää rosteria. Se on taivutettu suojaamaan isoa kaasuputkea. Lopputulos on kaunis ja harmoninen, sopii hyvin muiden rosterielementtien kanssa keittiöön.

Kotelointia ei tarvitse piilottaa tai vähätellä, vaan se on osoittautunut todelliseksi katseenvangitisijaksi keittiötilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti