torstai 22. syyskuuta 2016

Suolan valinnalla on väliä - merisuolaa GuérandestaMoni on kysynyt minulta ruokaohjeissani käyttämästäni  Guéranden suolasta. Mitä se on, miksi sitä käytän.

Ranskasta Guéranden niemimaalta tuleva merisuola on oman ruuanlaittoni yksi peruspilareista. Kun haluaa ruuanlaitossaan tuoda esille puhtaita raaka-aineita ja selkeitä makuja, käytetyn suolan maku korostuu. Guéranden suola on maukasta, ja itse löydän sen mausta esimerkiksi miellyttävää merellistä vivahteikkuutta. 
SUOLANKUKAT OVAT LAADUKASTA, KAUNIIN ULKOMUODON OMAAVAA VALKOISTA SUOLAA, JOTA KÄYTETÄÄN PÄÄSIASSA SORMISUOLANA


Ranskan Bretagnessa lähellä Loiren suistoa sijaitsevalla Guéranden niemimaalla kerättiin suolaa jo 2700 vuotta sitten. Suolavedellä täytettyjä savupatoja kuumennettiin uuneissa erottaen suola pois kiehuneesta, pois haihtuneesta vedestä.

Myöhemmin noin 800-luvulla suolanvalmistus uudistui, kun opittiin hyödyntämään auringon ja tuulen haihduttavaa voimaa. Silloin rakennettiin Guéranden ja Mesin suola-altaat, ne, joissa tänäkin päivänä Guéranden suola erotetaan merivedestä. 

 
 GUÉRANDEN SUOLA-ALTAISSA  SUOLAA VALMISTETAAN VIELÄ TÄNÄKIN PÄIVÄNÄ
Altailla kerätään suolaa kesäkuusta syyskuuhun. Suuri osa sadosta, jota kerätään on harmaata, tasakokoista suolakidettä.


GUÉRANDEN SUOLASTA SUURIN OSA ON HARMAATA, TASAKOKOISTA SUOLAKIDETTÄ

  
Saman prosessin aikana suolaveden pinnalta kerätään myös hienot valkoiset kiteet; suolankukat, fleurs de sel. Suolankukat ovat laadukasta ja kaunista valkoista suolaa, jota ei yleensä suositella laitettavaksi esimerkiksi keitinveteen, vaan se on vakiinnuttanut asemansa sormisuolana.Vaikka suolankeruun aika rajautuu muutamiin kesäkuukausiin, suolankerääjät tekevät työtä vuoden ympäri ja pitävät altaat puhtaina sekä veden liikkeellä. Suolasadon vuotuinen määrä riippuu kesän säistä. Guéranden suolan valmistuksen etuna on, että tuuli puhaltaa luonnon voimalla suolavedestä kaikki epäpuhtaudet prosessin aikana. Suola-altaiden ekologiset erikoispiirteet korostuvat.

GUÉRANDEN MERISUOLA ON LUONNOTUOTE. SITÄ KERÄTÄÄN KÄSITYÖNÄ

Guéranden merisuola on aito luonnontuote, se valmistuu käsityönä, eikä siinä ole mitään lisäaineita. Suolaa myydään karkeana sekä hienona. Guéranden suolaa myydään myös yrttisekoitteina.


 

Lohiburgerin lohi valmistuu Guérande-suolan suolapedillä


Ainekset neljälle:

 • 800 nahatonta lohifilettä
 • 250 g Le Guérandais Guérande, karkeaa merisuolaa
 • 1 salottisipuli
 • 1 pihvitomaatti
 • 1 kypsä avocado
 • 1 paprika
 • sitruunanmehua
 • 2 basilikan oksaa
 • 4 ruokalusikallista majoneesia
 • 4 burgersämpylöitä
 • kalakastiketta
 • pippuria

Kuutioi lohi tartarpihviä varten. Raasta salottisipuli ja neljännes paprikaa (ilman siemeniä) ja sekoita ne tartarpihviin. Lisää muutama tippa kalakastiketta, vähän jauhettua mustapippuria ja jätä vartiksi huoneenlämpöön.
Valmistele karkeasta suolasta n. 1 cm paksuinen kiinteä suolapeti uunipellille. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Jaa lohitartar neljään osaan, ja tee niistä pihvit.
Asettele pihvit lämmitetylle merisuolapedille ja paista 10-15 minuuttia. Tarkista, että lohi on kypsynyt.
Pienennä basilikan lehdet ja sekoita ne majoneesiin.
Kuori ja leikkaa avocado siivuiksi, kaada hieman sitruunamehua niiden päälle. Leikkaa pihvitomaatti paksuiksi viipaleiksi. Avaa burgersämpylät, laita ne grilliin 5 minuutiksi. Olet nyt valmis kokoamaan oman burgerisi.

Ruokaresepti ja kuvat: www.leguerandais.fr

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti