maanantai 3. lokakuuta 2016

Se seitsemän yrttiä - säilö yrtit talveenKotipuutarhassa ja kotona kasvatetut yrtit voi kätevästi säilöä talven käyttöä varten. Monet lehtevät yrtit on helppo säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Toki muitakin tapoja on, kuten käyttää yrttejä erilaisiin syyssadon säilöntöihin.

Itse olen nauttinut monipuolisen yrttivalikoiman satoa koti-ikkunalaudaltani aivan näihin päiviin saakka, kuitenkin nyt päivittäisen auringonvalon koko ajan vähetessä on hyvä hetki korjata maukkaasta sadosta osa talteen.


BASILIKA-LAJIKKEIDEN ERIKOKOISIA LEHTIÄ VOI PAKASTAA JOKO KOKONAISINA TAI SILPUTTUINA


Talteen kannattaa kerätä vain ensiluokkaiset, puhtaat ja terveet lehdet ja versot. Puiset varret on hyvä jättää suosiolla pois. Kerättävät versot voi säilöä joko sellaisenaan tai puhdistaa kevyesti huuhtelemalla ne kylmällä vedellä ja kuivata esimerkiksi talouspaperilla ennen säilömistä. Moni yrtti sopii niin pakastamiseen kuin kuivaukseen, usein käytännöllisyys maun lisäksi määrittää valitun tavan. Tässä muutamia ideoita:
  • Basilika pitää mukavasti makunsa pakastettuna. Lajikkeesta riippuen lehdet voidaan pakastaa silputtuina tai kokonaisina. Esimerkiksi Kreikkalaisen basilikan tai Mineten pienikokoiset lehdet kannattaa pakastaa kokonaisina.
  • Korianterin vihreitä lehtiä voi pakastaa koko kasvukauden ajan.
  • Kehäkukan kukat tuovat esteettistä iloa ruokapöytään vuoden ympäri. Kuivattuja kukkia on ilo käyttää sekä ruuanlaitossa että leivonnassa myös talviaikana.
  • Timjamin nuoret yläoksat voi pakastaa sellaisenaan. Kuitenkin timjami kuuluu niihin seitsemään yrttiin, jotka lasketaan kuuluvaksi kuivattuina maukkaaseen Provencen yrttisekoitteeseen.
  • Rosmariini, kuten myös timjami siis sopivat hyvin kuivattavaksi, ne säilyttävät voimakkaan aromikkuutensa parhaiten kuivattuna. Rosmariinista voi kuivattaa lehdet yksittäisinä.
  • Mintun lehtiä voidaan sekä pakastaa että kuivata. 
 
SALVIAA VOI PAKASTAA JO KASVUKAUDEN AIKANA
  • Salvian lehdet voi pakastaa yksittäin sellaisenaan. Makuasia on silppuaako lehdet pieniksi. Salviaa myydään myös kuivattuna ja yrttiä voi luonnollisesti itsekin kuivata. Riskinä kuitenkin on, että salvian väri saattaa tummua kuivauksen aikanaTILLI SÄILYTTÄÄ HYVIN MAKUNSA PAKASTETTUNAKIN

  • Tutut tilli, persilja ja ruohosipuli sopivat hyvin pakastettaviksi.

Kuivauksen perussääntöjä:

Yrttien onnistuneen kuivauksen perussääntöjä on nopea, alhaisessa lämpötilassa tapahtuva kuivaus, joka takaa aromien parhaimman säilyvyyden. Yrttejä voi ripustaa pieninä nippuina kuivumaan, kattoon tai lämpöiseen paikkaan. Joissakin uuneissa on kuivausohjelmat. Sähköuunissa voi yrttejä kuivata n. 30 asteen lämpötilassa, kun uuninluukku on raollaan.
Vihanneskuivurin lämpötila on hyvä tarkistaa, että se on yrtinkuivaukseen tarpeeksi alhainen. Joidenkin yrttien lehdet kellastuvat, mikäli kuivatusaika on liian pitkä. Kuivauksen pienet yrttiniput estävät kellastumista.

Kuivattujen yrttien säilyttäminen kokonaisina on suotavaa, sillä kokonaisina ne eivät kadota yrtin aromeja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti