lauantai 19. marraskuuta 2016

Blinit - ilta ystävien kesken


Blinit kuuluvat sydäntalveen. Niitä on mukava nauttia vaikkapa ystävien kesken illanvietossa. 

Itse olen vannoutunut blinin ystävä, ja usein blinimme ovat saaneet ruokapöydässämme lisäkkeeksi siian- tai muikunmädin. Tällä kerralla blini-iltaamme inspiroi erilaiset herkut, jotka sopivat yhtä maukkaina blineihin kuin iki-ihana mäti. 
Lisukkeiksi valmistimme aitoon slaavilaiseen tapaan suolakurkkua, smetanaa, punasipulia sekä hunajaa. Nämä neljä täytettä täydentävät loistavasti suolaisten, oluella tai kotikaljalla happamoitujen blinien makumaailmaa. Hunaja saa eritysmaininnan. Tämä kokonaisuus teki vaikutuksen minuunkin, vaikka en yleensä hunajan mausta olekaan erityisesti välittänyt.
Huomioitavaa on myös, että valmistuksessa käytettiin kotimaisia raaka-aineita, kuten kotimaisissa myllyissä valmistettuja tattari- ja vehnäjauhoja.

 




Tarvitset 10 blinin taikinaan:
  • 20 g hiivaa
  • 4 dl maitoa
  • 3 dl tattarijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 kpl kananmunia
  • 3 rkl voita sulatettuna
  • 2 dl keskiolutta tai hapahkoa kotikaljaa
  • 1½ tl suolaa 

lisukkeeksi:
  • 2 punasipulia
  • 1 iso suolakurkku
  • juoksevaa hunajaa
  • 2 dl smetanaa
  • mustapippuria



Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää molemmista jauhoista puolet. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä useita tunteja, mieluummin yön yli.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, loput jauhot, voisula, olut ja suola. Vaahdota valkuaiset. Lisää valkuaisvaahto taikinaan varovasti käännellen.


Paista blinit valmistamastasi taikinasta yksitellen blinipannussa. Sulata rasva, kaada taikina pannulle, odota kunnes taikina saa pohjasta väriä ja hyytyy. Käännä blini ja ruskista toinen puoli nopeasti. Lisää voisulaa paistaessasi, ettei blini kuivu.
Paistettaessa isompaa määrää, voi valmiit blinit laittaa odottamaan matalalämpöiseen uuniin koko satsin valmistumista. Muista pitää huolta myös uunissa odottavien blinien voisulasta, jotta ne pysyvät kosteina. Rasvaa voi lisätä maun mukaan missä vaiheessa ruokailua tahansa. On makuasia, miten rasvaisena blininsä haluaa.
Pilko täytteet; punasipuli ja herkkukurkku, ja laita ne omiin tarjoiluastioihin. Laita omaan tarjoiluastiaan samoin smetana sekä juokseva hunaja. 




Paras blinitunnelma syntyy hyvässä pöytäseurassa jossa voi rakentaa omanlaisia bliniannoksia, nauttia keskustelusta ja hyvästä ruuasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti