keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Huolla hopea-aterimet juhlaan
Kun pöytähopeat ovat päässeet ajan saatossa tummumaan ja kaipaavat kiillotusta löytyy niille erikoisliikkeistä sopivat hopeankiillotusaineet. Markkinoilla olevasta kattavasta valikoimasta löytyy sopiva puhdistusaine- ja menetelmä kaikille hopeatuotteille. Aina voi myös asiantuntijan kanssa varmistua puhdistettavasta esineestä. Talven juhlakauden kynnyksellä - nyt on hyvä hetki huoltaa hopea-aterimet kuntoon.

Pääsääntöisesti hopeankiillotus on helppoa, kun tutustuu aineen käyttöohjeisiin. Ohje selventää, miten aine sopii käytettäväksi eri tuotteisiin, myös sellaisiin, joissa on kultauksia tai oksidointeja. On myös tapauksia, jolloin on hyvä antaa kultauksia tai
oksidointeja sisältävät vanhat hopeaesineiden tarkistettavaksi ammattilaiselle. 
Kiillotettavan tuotteen materiaali - käytännössä jalometalliesineessä leiman tarkastaminen - on paikallaan. Kiillotettaessa on aina tarkistettava, ettei kiillotettavan esineen pinta vaurioidu.
Toisaalta naarmuuntuneet esineet eivät kiillotu puhdistusaineilla. Jos haluaa esimerkiksi huoltaa ja kiillottaa naarmuuntuneen hopeaesineen ulkonäöltään paremmaksi, apu löytyy kultasepänalan ammattilaisen luota.

KUVASSA  KULTAKESKUS OY:N SUOMI-SARJAN HOPEISET ATERIMET

 
Peruspuhdistus liinalla


Hopealiinat on tarkoitettu pääosin säännölliseen ylläpitopuhdistukseen, kun taas pinttyneet pinnat edellyttävät tehokkaampia menetelmiä. Liina tosin toimii oikein hyvin sellaisen esineen puhdistuksessa, johon hopeaesineen pintaan on muodostunut pientä ruskehtavaa filmiä. Liinat soveltuvat myös hopeaesineiden loppukiillotukseen. Lisäksi paljon oksidoituja pintoja sisältävät esineet voidaan kiillottaa liinalla. Tummennetut kohdat hopeissa säilyvät, kun puhdistuksessa käytetään liinaa.
Likaantunut kiillotusliina on kertakäyttöinen, sitä ei voi pestä eikä käyttää alkuperäisessä tarkoituksessaan uudelleen, mutta sitä voidaan hyödyntää myöhemmin apuvälineenä, kun hopeaa puhdistetaan tahnalla tai hangattavalla nesteellä.

Kätevä upottaminen


Upottaminen on helppo ja käyttäjäystävällinen puhdistusvaihtoehto. Hopeat jätetään hetkeksi puhdistusnesteeseen, eikä puhdistuksessa käytetä lainkaan hankaamista. Helppo upottaminen soveltuu hopeiden säännölliseen puhdistukseen.
Upottamisen jälkeen puhdistettavaan esineeseen saadaan lopuksi kaunis pinta kiillotusliinan avulla. Mikäli varsinaista kiillotusliinaa ei ole, tähän soveltuu myös pehmeä, puhdas materiaali, kuten flanellikangas. Liinan voi kastaa myös nesteellä ja hangata esinettä. Talouspaperia eivät ammattilaiset tähän kiillotukseen suosittele.
Oksidointeja tai tummennuksia sisältävät esineet eivät sovi upotettavaksi, sillä tummennus vaalenee nesteessä.

Hankaus takaa tehokkaan lopputuloksen

Hopeiden puhdistaminen hankaamalla palauttaa kiillon pahastikin tummuneeseen hopeaesineeseen. Hankaaminen on työläämpää kuin nestemäisen puhdistusaineen käyttö, mutta on paikallaan hankalissa ja saman esineen erilaisissa puhdistustarpeissa. Hankaustahnaa voi ottaa kerralla käyttöön runsaasti ja tahna soveltuu oksidoidun hopean kiillotukseen, kunhan jättää ao. kohdat käsittelemättä.
Pastaa ja sientä käytettäessä saadaan hyvin hiottua ja poistettua tummentumat ja hopea saadaan kiillotettua kiiltäväksi. Hankauksen yhteydessä voi lopuksi käyttää myös puhdistusliinaa. TÄHKÄ-SARJAN HOPEISET SALAATIOTTIMET


Kotikonstit tarkastelussa

Hopeankiillotuksen kotikonsteista puhutaan paljon. Kuitenkin ammattilaisten mielestä paras lopputulos syntyy tarkoitusta varten suunnitelluilla puhdistusaineilla. Muihin tarkoituksiin kehitetyt puhdistusaineet eivät ota samalla tavalla huomioon hopean ominaisuuksia ja puhdistuksessa tarvittavia seikkoja. Hopealle kehitetyt puhdistusaineet ovat täsmäaineita materiaalille. Esimerkiksi hammastahna on hopealle liian karkeaa. Tahna hioo ja naarmuttaa pintaa. Astianpesu aine puolestaan irrottaa orgaanista likaa, se ei poista hapettumia, eikä kiillota pintaa.

Käytä hopeita, säilytä niitä oikein


Hopeaesineet pitävät käytöstä ja samalla niitä tulee huollettua säännöllisesti. Jos esimerkiksi aterimia käytetään vain harvoin, hyvä tapa on säilyttää niitä alkuperäisessä laatikossa tai käärölle menevässä taskuliinassa, joka mahtuu pieneen tilaan tai hopeansäilytyspussissa. Erillispakattuina hopeaesineet myös välttyvät kolhuilta. Ilmatiivis säilytys hidastaa hopean hapettumista ja näin myös tummumista. Joskus on suositeltu minigrip-pusseja. Oikea säilytys helpottaa hopea-aterimien ja muiden kodin hopeaesineiden käyttöä. Ne ovat siistejä käyttöön otettaessa ja tarvittaessa kiillottaminen sujuu mutkattomasti. 
Aidon hopean tunnistaa siitä, että se ajan mittaan tummuu jonkin verran. Hopea reagoi herkästi ilman epäpuhtauksiin. Paras lääke hopeisten aterimien tummumista vastaan on niiden käyttö sekä oikea säilytys.
Hopeaesineet voi pestä joko käsin tai koneessa. Aloita puhdistus huuhtomalla irtolika ja pöly juoksevalla vedellä. Käsittele sen jälkeen esineet hopeanpuhdistusaineella, huuhtele hyvin ja kuivaa huolellisesti. Kuivaa esineet huolellisesti pesun jälkeen, jolloin pintaan ei jää kalkkitahroja. Tietyt ruoka-aineet ovat haitallisia hopealle. Esimerkiksi majoneesi ja kananmuna tummentavat hopeaesineitä, kun taas viinin happo syövyttää niiden pintaa. 


Kuvat: Kultakeskus Oy. Kuvituksessa käytetty uusia hopeatuotteita. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti